2012. május 17., csütörtök

Felvilágosítás nagycsaládban

A Jóistennek hála, kezd helyreállni a nemek aránya a családunkban. Ennek sok öröme, ajándéka van, és egyik kétségtelen hozadéka, hogy baromira érdekel mindenkit, hogy mitől lány a lány, mitől fiú a fiú. Persze a kérdés nem újkeletű, igyekeztünk a hosszú évek alatt megalapozni, mindig az életkorukhoz mérten beszélgetni velük testről, nemekről, szexualitásról, s sikerült megelőzni az osztálytársaktól érkező felvilágosítást, s tőlünk hallották először, hogy miként is fogan egy gyermek, mi is az értelme, s miért csak a házasságban van terve evvel Istennek.

Persze kicsik még, de hiszem, hogy később is csak akkor tudunk ezekről beszélgetni, ha kialakult már egy kommunikáció, hisz most még nem vihognak (annyit...  már most nehezebb a helyzet, mint egy éve, amikor mindent részletesen átbeszéltünk), s még tőlünk kérdeznek, bennünk bíznak. Nem lesz ez sokáig így...:(( Szóval örülök, hogy előbb tanulták meg azt a szót, hogy szeretkezni, mint ahogy az ötödikesek megkérdezték a minap az elsős Botitól, hogy "tudod, mi az, hogy dugni?"

Szóval érdeklődő, normális gyerekek a mieink, de azért egy kistesó születése mindig felbolygatja a szunnyadó ismereteket. Borzasztóan érdekli őket a szülés, s hát a szülő egyik  legnagyobb ajándéka az őszinteség, így hát sokat is beszélgetünk ezekről. Fülöp még a maga szintjén fogja a dolgokat, ő még kicsit leragadt a nemiszervek témakörénél, Ankáról nem is beszélve. (De azért együtt már nem nagyon fürdenek, mert a felfedező ösztön már túl erős mindkét nemben...micsoda új tapasztalatok a 3 fiú után...) S ugyan nagyon tisztában vannak, és büszkén hirdetik mindenütt, hogy "én fiú vagyok", "én meg lány", Anka babáit azért mindketten szorgalmasan szoptatják...

De azért engem is meg tudnak még lepni: a minap Anka lelkesen mutogatta húgát egyik ismerősünknek, én épp pelenkáztam Bertát, mire Anka, a felvilágosult nagylány a kétésfélévesek jellegzetes hanghordozásával így szól: "Nézd, neki nincs töke..."

Hát Istennek hála, hogy  ebben a megzavarodott gender-világban megélhetjük, mindenki a maga szintjén, hogy Isten férfinak és nőnek teremtett minket, ajándékul egymásnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése